2023. ápr 08.

Minden, mindenhol, mindenkor

írta: francisgourmet
Minden, mindenhol, mindenkor

wwwcinefilosit.jpg

Amerikai sci-fi, dráma, 2022 - 139 perc, rendezte: Daniel Kwan, Daniel Scheinert, fsz.: Michelle Yeoh, Ke Huy Quan, Stephanie Hsu, Jamie Lee Curtis

Egy kínai mosoda, egy működésképtelen család, egy adóellenőrzés – ki gondolná, hogy így indul az év eddigi (a kritikát még 2022 tavaszán írtam) legklasszabb és legfantáziadúsabb filmje? Pedig a meglehetősen realisztikus alaphelyzet felvázolását követően gyorsan megérkezünk a multiverzumba, onnantól pedig olyan tripben lehet részünk, anyám!... amilyet nagyon ritkán látni filmen (és moziban). Számomra fantasztikusan felszabadító, lenyűgözően meghökkentő élmény volt, olyan, ami megérteti velem, miért is olyan nagyszerű a film mint szórakoztatóipari és művészeti ág.

Mégis azt mondom, nem való mindenkinek, mert nagyfokú nyitottságot és figyelmet követel a nézőtől. Azt ajánlom, nézd meg az ajánlót: ha tetszik, a film is tetszeni fog, ha nem, inkább gyorsan felejtsd el.

5.jpg

Családi drámát látunk úgy, ahogyan még sosem: alternatív univerzumok fénytörésében – mindeközben pedig kultfilm születik.

 

Kép forrása: www.cinefilos.it

Szólj hozzá

kritika sci-fi amerikai 2022 Michelle Yeoh